first_img Year:  2019 “COPY” Area:  1230 ft² Year Completion year of this architecture project Photographs:  Ramitha Watareka Photography Manufacturers Brands with products used in this architecture project ArchDaily Sri Lanka CopyHouses, Houses Interiors•Hokandara, Sri Lanka Projects Save this picture!© Ramitha Watareka Photography+ 36Curated by Hana Abdel Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/937615/the-cul-de-sac-residence-chathurika-kulasinghe-architect Clipboardcenter_img “COPY” Architects: Chathurika Kulasinghe – Architect Area Area of this architecture project Houses Photographs The “cul-de-sac” Residence / Chathurika Kulasinghe – Architect ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/937615/the-cul-de-sac-residence-chathurika-kulasinghe-architect Clipboard The “cul-de-sac” Residence / Chathurika Kulasinghe – ArchitectSave this projectSaveThe “cul-de-sac” Residence / Chathurika Kulasinghe – Architect Manufacturers: AutoDesk, Google, Kevilton, Multilac, Rhino, Rocell, Sonoff, Tokyo cementArchitect In Charge:Chathurika KulasingheClients:Anushka Rochana BandaraEngineering:Sarath BandaraCity:HokandaraCountry:Sri LankaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Ramitha Watareka PhotographyRecommended ProductsRenders / 3D AnimationEnscape3D Real-Time Rendering SoftwareRenders / 3D AnimationAUGmentectureAugmented Reality Platform – AUGmentecture™WindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40DoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesText description provided by the architects. The Client is a young couple with a tight budget, keen on making a home for themselves as a place to escape to and relax, away from their busy schedules. Located amidst a residential neighborhood in Horahena, this residence is characterized by its curved formation that is derived from the site layout- a 6.56 perch plot with a cul-de-sac of the common access way defining the curved edge of the site.Save this picture!© Ramitha Watareka PhotographySave this picture!Ground floor planSave this picture!© Ramitha Watareka PhotographyThe odd shaped site was purchased due to budgetary limitations. The Design intended to use this  odd site shape in a positive way, using the natural curvature of the site as the determinant in generating a positive spatial experience. Embracing this curved edge rather than contending against it, the architect took an introverted approach, creating internal gardens and much needed free space  within this small site. The concave edge of the site being utilized at the entrance point to the premises, is characterized by a rustic exposed brick wall.Save this picture!© Ramitha Watareka PhotographyUpon entrance to the premises, one walks into the living & Dining space, with the ambiance of an open pavilion, its organic form allowing for a fluid conversation with the curvilinear gardens the space opens out to. With no views and the land being blocked by other land plots, the architect designed the living & dining space as a pavilion with garden strip so neither side, allowing the space to feel expansive – as if the garden were part of the roofed pavilion space. This non – obstructive feeling of continuity in the pavilion is achieved by a beam-less space- by creating straight upstand beams that are used as seating on the upper level. Save this picture!© Ramitha Watareka PhotographySave this picture!Section 01Save this picture!SketchSave this picture!© Ramitha Watareka PhotographyThe edges on the upper level terrace are treated as planters, providing much need upper level greenery for the Master Bedroom. Embellished with lush green plants native to the locality such as Habarala (Alocasia macrorrhizos), Heliconia/ “Lobster Claws” and Banana Trees, the curvilinear gardens flanking the curved edges of the pavilion are contained within the site by raising the boundary walls- an introverted approach to suit the personalities of the young couple, who required a free space to relax in seclusion amidst a busy neighborhood.    Save this picture!© Ramitha Watareka PhotographyThe stairs lead to the master bedroom upstairs which in turn opens out to the terrace that appears to “float” above the pavilion space below, adorned with greenery on either side of the linear walk on the terrace. The Master Bedroom has a sloping roof that creates a large spacial volume- a peak in the spacial experience, with a feature exposed brick wall being created as an earthy & rustic material to tone down the space and create a homely ambiance. Earthy, rustic undertones complement simple white plastered walls and are used carefully so that the architecture is simple to meet the simple busy lifestyle of the owners and work within budgetary constraints, yet colorful elements and greenery create what they call their home in a tropical environment.Save this picture!© Ramitha Watareka PhotographyProject gallerySee allShow lessTHAD and Sutherland Hussey Harris Design the National Botanical Museum in Kunming ChinaArchitecture NewsAustralia Withdraws from the 2020 Venice BiennaleArchitecture News Share CopyAbout this officeChathurika Kulasinghe – ArchitectOfficeFollowProductBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsOn FacebookHokandaraSri LankaPublished on April 16, 2020Cite: “The “cul-de-sac” Residence / Chathurika Kulasinghe – Architect” 16 Apr 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsGlass3MGlass Finish – FASARA™ NaturalPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®WindowsVitrocsaSliding Window – Mosquito NetSinksBradley Corporation USASinks – Verge LVG-SeriesMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 4″Sports ApplicationsPunto DesignPunto Fit in Ekaterinburg Public SpaceWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsKnobsKarcher DesignDoor Knob K390 (50)TablesVitsœ621 Side TableMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?斯里兰卡“绝路”住宅 / Chathurika Kulasinghe – Architect是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img